Numele cotidianului: Transindex
Anul şi data apariţiei: 20.12.2005
Tematica: legea minorităţilor naţionale
Autorul articolului: (mti)
Titlul articolului: Holtpontra jutott a kisebbségi törvény képviselőházi vitája
Acces online: https://belpol.transindex.ro/?hir=10069

A vitát a törvényhozó testület 2006. februárjára halasztotta. Közben a kormánykoalíció román pártjai elutasítják vagy fenntartásokkal fogadják a nemzetiségek kulturális autonómiájának jogszabályba foglalását – írja a mai román sajtó.

A lapbeszámolókból kiderül: a Demokrata Párt (PD) mereven ragaszkodik álláspontjához, nem hajlandó elfogadni a jogszabályt. A párt vezetőségi ülése után megismételte: amíg a törvénytervezetből nem törlik az autonómiatanácsok vétójogára vonatkozó paragrafusokat, az általa vezetett alakulat nem szavazza meg a törvényt.

„Nem alkothatunk Romániában olyan jogokat, amelyek máshol nem léteznek, hogy ezáltal a nemzeti kisebbségek kulturális autonómiájának gyakorlóterévé váljunk” – idézték a lapok Emil Boc PD-elnököt, aki szerint az autonómiatanácsok konzultatív jogát ajánlotta a Velencei Bizottság is, és ez megfelelne a román alkotmány előírásainak.